Installatiekast 6-module + aardlekschakelaar 10A + 16A

Homeright Nieuwe artikelen seizoen 2023

De uitgebreide installatiekast met aardlekschakelaar en dubbelpolige zekeringen van 10 ampère en 16 ampère is zeer geschikt wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd in werking moeten kunnen worden gezet. De installatiekast onderbreekt het elektrische circuit wanneer door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. De installatiekast is ook voorzien van een aardlekschakelaar met testknop, dit is een automatisch werkende schakelaar die de stroom controleert die de caravan binnenkomt en uitgaat en de installatie spanningsloos maakt zodra er een lekstroom optreedt.  Met de testknop, die kunstmatig een kleine lekstroom introduceert, kan  de werking periodiek gecontroleerd worden.

In de 6-module kast zijn op deze manier dus twee beveiligingsprotocollen ingebouwd, een bedradingsbeveiliging en een persoonsbeveiliging. 

Bedradingsbeveiliging
 Bij teveel spanning op een bepaalde groep in de zekeringkast schakelt de te zwaar belaste groep zich automatisch uit. De andere zekering groep blijft wel werkend. Verstandig dus om bijvoorbeeld de koelkast en verlichting op de ene groep aan te sluiten en losse apparatuur op de andere groep, zodat de basisvoorzieningen altijd blijven werken.

Persoonsbeveiliging
 De aardlekschakelaar meet de stroom die een installatie via de fase opneemt en de hoeveelheid stroom die via de nul terug komt. Die verschilstroom zou door de veiligheidsaarde terug moeten lopen, maar bij niet-geaarde toestellen, of aan een niet-geaarde wandcontactdoos zou een isolatiedefect een levensgevaarlijke stroomdoorgang door het lichaam kunnen veroorzaken. De aardlekbeveiliging reageert hierop door bij een dergelijk lek de stroomtoevoer af te sluiten. Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter is dan de stroom die terug komt is er sprake van een lekstroom. Lekstroom treedt op als stroom via de aarding wegvloeit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de om manteling van een toestel onder elektrische spanning komt te staan en iemand deze om manteling aanraakt. Er zal een stroom vloeien door de persoon naar de aarde. Zodra de lekstroom een waarde van 30 mA overschrijdt schakelt de aardlekschakelaar af waardoor de elektrische installatie spanningsloos wordt en er dus geen stroom meer door de persoon vloeit.

Eenvoudige montage
 De installatiekast is eenvoudig te monteren door de 4 montage voetjes aan de kast met 4 schroeven (niet inbegrepen) te bevestigen aan de wand. 


  • Installatiekast met 10A en 16A dubbelpolige zekeringautomaten
  • Aardlekschakelaar met testknop
  • Persoonsbeveiliging en bedradingsbeveiliging Afdekklep (om te voorkomen dat er stof of spatwater in de kast terecht komt)

Artikelnummer4601723

Als je haba.nl gebruikt ga je akkoord met ons cookiebeleid. - Lees meer - Verberg dit bericht